iata
Animatie 2 relaxare Disney Land business Croaziere relaxare
west travel pe facebook west travel pe twitter blogul west travel
Asistent West Travel online Contact West Travel online
 
booking.com
Informatii utile
 

Ghid de calatorie in tarile UE

 

Eliminarea majorităţii formalităţilor legate de pasaport si bagaje a usurat mult calatoriile europenilor. Saisprezece ţări din UE au aceeasi monedă (euro), ceea ce face mai usoară compararea preţurilor si elimină costurile si obstacolele generate de schimbul valutar. Crearea pieţei unice care cuprinde acum peste 500 de milioane de oameni a adus cu ea mai multe posibilităţi de alegere si preţuri mai mici. De fapt, majoritatea europenilor consideră că a călători în UE este la fel de usor ca a călători în ţara de origine.
 
Documente de care veti avea nevoie

 

Pentru cetatenii din Uniunea Europeană

 

În prezent nu mai există controale de frontieră la graniţele dintre 22 de ţări UE. Acest fapt se datorează normelor Schengen care fac parte din legislaţia comunitară. Aceste norme elimină toate controalele la graniţele interne, dar instituie controale eficiente la graniţele externe ale UE si introduc o politică comună a vizelor. Toate ţările UE sunt membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen, cu excepţia Bulgariei, a Ciprului, a Irlandei, a României si a Regatului Unit. Prin urmare, veţi avea nevoie să prezentaţi un  document de identitate valabil (pasaport sau carte de identitate) pentru a călători în aceste cinci ţări.
Elveţia, Islanda si Norvegia sunt, de asemenea, membre ale spaţiului Schengen, însă nu sunt membre ale UE. La intrarea sau la iesirea din UE, veţi avea nevoie la graniţele externe de un pasaport valabil sau de o carte de identitate. Când călătoriţi în UE, este bine să aveţi pasaportul sau cartea de identitate asupra dumneavoastră pentru a putea, în orice eventualitate, să vă declinaţi identitatea. Din motive de ordine publică sau de securitate naţională, pe perioade limitate, pot fi efectuate verificări la graniţele interne. Asiguraţi-vă că, în cazul în care copiii dumneavoastră vă însoţesc în călătorie, acestia fie au propriul pasaport sau propria carte de identitate, fie figurează în pasaportul dumneavoastră. Acordurile cu Elveţia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia oferă cetăţenilor din aceste ţări dreptul de a fi trataţi la fel ca cetăţenii UE si de a călători în UE  doar cu cartea de identitate sau cu pasaportul.
Nu aveţi nevoie de viză pentru a călători în interiorul UE.
 

Pentru cetatenii din tările terte

 

Aveţi nevoie de un pasaport valabil.
 

Vize

 

Există 34 de ţări ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru o sedere de cel mult trei luni în UE. Acestea includ Australia, Canada, Croaţia, Japonia, Noua Zeelandă si Statele Unite. Lista ţărilor ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Regatul Unit sau în Irlanda diferă puţin de cea a altor ţări membre UE. Dacă nu sunteţi sigur, verificaţi la cel mai apropiat consulat al oricărei ţări din UE.
Dacă viza dumneavoastră este emisă de o ţară care aplică integral normele Schengen, aceasta vă permite automat să călătoriţi si în celelalte ţări din spaţiul Schengen. De altfel, dacă aveţi un permis de rezidenţă valabil emis de către una dintre ţările Schengen respective, acesta este echivalent cu o viză. Este posibil să  aveţi  nevoie  de  o viză naţională pentru a vizita ţările care nu sunt membre ale spaţiului Schengen.

Banii

 

 

Moneda euro

 

          Euro este moneda naţională pentru aproximativ 329 de milioane de locuitori din 16 ţări membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Ţările UE care nu folosesc moneda euro sunt Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia si Regatul Unit. Cele opt ţări care au intrat în UE din 2004 s-au angajat să adopte moneda euro atunci când sunt pregătite.
Simbolul pentru moneda euro este €. Bancnotele euro sunt identice în toate ţările, dar fiecare ţară emite monede proprii, având o faţă comună si o faţă cu o emblemă naţională distinctivă. Toate bancnotele si monedele pot fi utilizate în orice ţară UE care a adoptat moneda euro, inclusiv în multe dintre teritoriile acestora de peste mări, cum ar fi insulele Azore, insulele Canare, Ceuta si Melilla, Guyana Franceză, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion si Saint-Pierre si Miquelon.
Monaco, San Marino si Cetatea Vaticanului au adoptat euro ca monedă naţională, ceea ce le oferă, de asemenea, dreptul de a emite un anumit număr de monede euro având feţele naţionale ale ţărilor  respective. Un număr de ţări si teritorii folosesc euro ca monedă de facto, printre acestea numărându-se Andorra, Kosovo si Muntenegru.
În ţările europene din afara zonei euro, multe hoteluri, magazine si restaurante, mai ales din zonele turistice, acceptă plata în euro, pe lângă moneda naţională, desi nu sunt obligate din punct de vedere legal să procedeze astfel.
 

Numerar si cărti de credit

 

Datorită normelor UE, pentru retragerea de euro de la un automat bancar se aplică aceeasi taxă pe întregul teritoriu UE, taxă echivalentă celei aplicabile în ţara dumneavoastră de origine atunci când retrageţi bani de la un automat bancar care nu aparţine băncii dumneavoastră. Taxa de tranzacţie pentru plăţile în euro cu un card de debit sau de credit în UE este aceeasi cu cea aplicabilă în ţara dumneavoastră. Desigur, aceste taxe pot fi diferite de la  o bancă la alta.

Cumparaturile

 

În UE

 

Cantitatea de mărfuri pe care o puteţi cumpăra si lua cu dumneavoastră când călătoriţi în interiorul Uniunii Europene nu este limitată, atât timp cât cumpărăturile sunt pentru uz personal si nu în scopuri comerciale. Taxele (TVA si accize) sunt incluse în preţul pe care îl achitaţi si nu mai pot fi imputate într-o altă ţară din UE.
Tutun si alcool
Pentru a determina dacă tutunul si alcoolul sunt pentru uz personal, fiecare ţară poate stabili niveluri indicative. Cu alte cuvinte, dacă transportaţi o cantitate mai mare din aceste bunuri, este posibil să  vi se ceară să dovediţi că sunt destinate uzului personal si să justificaţi achiziţionarea lor. Aceste niveluri indicative nu pot fi mai mici de:
800 de ţigarete
400 de ţigări de foi 200 de trabucuri
1 kg de tutun
10 litri de băuturi spirtoase
20 de litri de vin alcoolizat  (precum porto sau sherry)
90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
110 litri de bere
Pentru o perioadă limitată, unele ţări (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Suedia si Regatul Unit) menţin o limită de 200 cu privire la ţigaretele aduse din Estonia si Lituania, iar anumite ţări (Danemarca, Germania, Suedia, Ungaria si Regatul Unit) impun restricţii de 200 de ţigarete pentru călătorii din Bulgaria si România.
 

Dacă veniti dintr-o tară din afara Uniunii Europene

 

Dacă intraţi în UE dintr-o ţară care nu aparţine Uniunii Europene, puteţi aduce cu dumneavoastră, fără a plăti TVA si accize, bunuri pentru uzul personal în limitele menţionate mai jos. Acelasi lucru este valabil si în cazul în  care veniţi din insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA si accize.
Băuturi alcoolice
1 litru de băuturi spirtoase, peste 22 % vol., sau
2 litri de vin alcoolizat sau de vin spumos
4 litri de vin
16 litri de bere
Produse din tutun
Limita este mai ridicată sau mai scăzută în funcţie de ţara pe care o vizitaţi, în acelasi timp o ţară poate alege să aplice numai limitele inferioare pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian si maritim.
Limita superioară                       Limita inferioară
200 de ţigarete            sau         40 de ţigarete sau
100 de ţigări de foi      sau         20 de ţigări de foi sau
50 de trabucuri            sau         10 de trabucuri sau
250 g de tutun             sau          50 g de tutun  
Alte mărfuri, inclusiv parfumuri
Sunt permise până la o valoare de 300 EUR pe călător sau de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian si maritim. Unele state membre aplică o limită mai mică, de 150 EUR, pentru călătorii cu vârsta de până la 15 ani.
 

Asistentă pentru consumatori

 

În calitate de consumator, sunteţi protejat prin legislaţia de bază oriunde v-aţi afla în UE.
• Legislaţia comunitară privind etichetarea alimentelor vă oferă posibilitatea să faceţi alegeri în cunostinţă de cauză cu privire la ceea ce cumpăraţi. Puteţi verifica lista ingredientelor pentru a le identifica pe cele asociate cu alergii sau intoleranţe. Există reglementări privind produsele care pot fi numite „biologice”, precum si norme de utilizare a indicaţiilor privind nutriţia si sănătatea de pe produsele alimentare.
•  Pretul unitar al produselor  – pretul pe kilogram sau pe litru – trebuie afisat în supermarketuri pentru ca preţurile să fie mai usor de comparat.
• Produsele cosmetice trebuie să indice termenul de valabilitate după prima deschidere. Căutaţi simbolul care reprezintă un recipient deschis. Etichetele produselor de protecţie solară ar trebui să conţină în prezent informaţii mai clare, precum si o precizare standard a gradului de protecţie UVA, termeni standard pentru descrierea nivelurilor de protecţie si să nu conţină termeni care pot induce în eroare, precum „protecţie totală”.
• Legislatia UE oferă protectie privind pachetele de servicii turistice si sistemele de proprietate imobiliară în regim de indiviziune.

Respectarea mediului

 

Puteţi să contribuiţi la rezolvarea problemei schimbărilor climatic determinându-vă amprenta de carbon de pe telefonul dumneavoastră mobil în timp ce călătoriţi. Descărcaţi mobGAS (mobgas.jrc.ec.europa.eu) gratuit, calculaţi ce impact au activităţile dumneavoastră zilnice asupra mediului si primiţi sfaturi practice privind modul în care puteţi reduce acest impact.

Pentru a găsi produse mai ecologice, căutaţi floarea – simbolul ecologic al UE – pe bunurile de consum curent, de la săpunuri si sampon la încălţăminte. De asemenea, acest simbol vă poate ajuta pentru a găsi un hotel, o pensiune, un cămin pentru tineri sau un loc de campare care respectă normele de  protecţie a mediului. Floarea indică faptul  că, în locul respectiv de cazare sau de campare, consumul de energie si de apă este limitat, că se produce o cantitate redusă de deseuri si că se utilizează surse de energie regenerabile.

Calatoria cu masina

 

Permisul de conducere

 

Un permis de conducere emis într-o ţară din UE este valabil pe tot teritoriul UE.
În unele ţări, pe lângă permisul de conducere valabil, trebuie să aveţi asupra dumneavoastră certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
 

Asigurarea auto

 

Oriunde călătoriţi în UE, poliţa de asigurare a masinii oferă automat acoperirea minimă (de răspundere civilă) prevăzută de lege. Aceasta se aplică, de asemenea, în Elveţia, Islanda si Norvegia. Dacă beneficiaţi de o poliţă de asigurare completă în ţara dumneavoastră, asiguraţi-vă că este valabilă si pentru călătoriile în străinătate.
Cartea verde nu este obligatorie pentru călătoriile în UE, dar serveste drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional si facilitează procedurile de soluţionare a daunelor auto în urma unui accident. Dacă nu luaţi cartea verde cu dumneavoastră, luaţi certificatul de asigurare auto.
Asigurătorul dumneavoastră vă poate da un formular european de constatare a accidentului – document standard care facilitează demersurile privind declaraţia pe loc în cazul în care sunteţi implicat într-un accident în altă ţară.
 

Siguranta rutieră

 

Portul centurii de siguranţă este obligatoriu în toate ţările din UE în orice tip de autovehicul, inclusiv în autocarele turistice si microbuze. Automobilele, camioanele si, unde este posibil, celelalte vehicule trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranţă corespunzătoare pentru copii.
Folosirea telefonului mobil la volan măreste foarte mult riscul de producere a unui accident si este interzisă explicit sau implicit în toate ţările din UE.
Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variază între 0,2 mg/ml si 0,8 mg/ml, iar unele ţări nu permit nicio îmbibaţie alcoolică în sânge.
Nu uitaţi să conduceţi pe partea stângă în Cipru, Irlanda, Malta si Regatul Unit; în unele ţări, precum Belgia, Franţa, Portugalia si Ţările de Jos, trebuie, în mod normal, să acordaţi prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.

Calatoria cu avionul

Crearea unei pieţe unice europene a transportului aerian a însemnat tarife mai mici si o ofertă mai largă în ceea ce priveste transportatorii si serviciile pentru pasageri. Măsurile UE din 2009 vor ameliora performanţa si siguranţa sistemului de aviaţie european, ceea ce va însemna zboruri mai sigure, mai ecologice si mai economice.
Drepturile pasagerilor

 

În calitate de pasager al unui zbor, dispuneţi de anumite drepturi privind informaţiile despre zboruri si rezervări, daunele cauzate bagajelor, întârzierile si anulările, refuzul îmbarcării, indemnizările în caz de accident sau de probleme privind pachetele de servicii turistice. Aceste drepturi se aplică zborurilor regulate si zborurilor charter, atât interne, cât si internaţionale, de pe un aeroport din UE sau de pe un aeroport din afara UE având ca  destinaţie un aeroport din UE, în cazul în care acestea sunt efectuate de o linie aeriană din UE. De asemenea, UE pune la dispoziţie o listă actualizată a companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicţii de exploatare pe teritoriul Uniunii Europene. Pasagerii cu dizabilităţi sau cei în vârstă au acum dreptul la asistenţă gratuită la bordul aeronavelor  si în  aeroporturile UE, astfel încât să poată călători la fel de usor ca orice altă persoană. Călătorii pot compara preţurile călătoriilor aeriene datorită normelor UE care garantează faptul că preţul oferit include toate taxele, comisioanele si suprataxele.
Dacă doriţi să formulaţi o plângere, contactaţi mai întâi compania aeriană sau organismul responsabil cu organizarea pachetului de servicii turistice. În cazul în care acestia nu isi îndeplinesc obligaţiile, puteţi înainta o plângere către organismul naţional competent. Apelaţi serviciul Europe Direct pentru detalii privind autoritatea relevantă (număr de telefon gratuit 00 800 6 7 8 9 10 11).
 

Securitatea

 

Pentru a garanta un nivel ridicat de securitate pe întregul teritoriu UE, s-au stabilit norme si standarde comune privind subiecte cum ar fi scanarea pasagerilor, a bagajelor de cabină si de cală, precum si controalele de securitate ale aeronavei. Există o listă convenită la nivelul UE cu obiectele care nu sunt  permise în cabină  pe zborurile de pe aeroporturi din UE si o listă cu articole interzise în bagajul transportat în cala avionului. Verificaţi, de asemenea, ultimele restricţii privind lichidele luate în cabină.

Calatoria cu trenul
          Reţeaua feroviară a UE include 210 000 km si oferă o gamă largă de servicii de transport internaţional de pasageri. Există 5 000 km de linii de mare viteză în câteva ţări, unde trenurile ating viteze de până la 320 km/h, iar reţeaua se extinde în prezent.
Transportul internaţional feroviar de călători va deveni mai competitiv începând cu prima parte a anului  2010, când orice companie feroviară autorizată si certificată, cu sediul în UE, va putea oferi servicii de transport internaţional de pasageri.
Drepturile pasagerilor pe liniile feroviare au fost consolidate si îmbogăţite cu o mai bună informare, cu drepturi acordate pentru întârzieri, legături pierdute si anulări, precum si cu asistenţa acordată persoanelor cu dizabilităţi si persoanelor în vârstă.

Sanatatea dumneavoastra

 

Accesul la îngrijiri medicale

 

În calitate de cetăţean al unui stat membru al UE, dacă vă îmbolnăviţi brusc sau dacă aveţi un accident pe durata sejurului dumneavoastră într-o ţară din UE sau în Elveţia, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia, puteţi beneficia de îngrijiri medicale gratuite sau la preţuri reduse. În acest sistem sunt incluse numai îngrijirile medicale cu finanţare publică si fiecare ţară are propriile norme privind sistemul public de servicii medicale. În unele ţări, îngrijirile sunt gratuite, în altele achitaţi dumneavoastră o parte din costuri sau trebuie să achitaţi costul integral, după care puteţi cere rambursarea. Păstraţi deci toate facturile, reţetele si chitanţele.
Un card european de asigurări sociale de  sănătate simplifică procedurile, reduce birocraţia si contribuie la accelerarea rambursării costurilor. Dacă nu aveţi card, vi-l puteţi procura de la casa de asigurări sociale sau de sănătate din regiunea dumneavoastră. Unele ţări integrează elementele cardului european pe spatele cardului naţional, iar altele emit carduri separate.
 

Asigurarea de călătorie

 

S-ar putea să aveţi nevoie de o asigurare de călătorie, întrucât doar unele dintre ţările din UE achită costul integral al îngrijirilor medicale. O îmbolnăvire sau un accident în străinătate pot duce la costuri suplimentare de deplasare, sejur si repatriere, pentru care este preferabil să aveţi o poliţă de asigurare.
 

Medicamentele

 

Luaţi cu dumneavoastră reţeta dacă transportaţi medicamente prescrise de medic. Nu luaţi decât cantităţile necesare pentru uzul personal în timpul călătoriei, întrucât cantităţile mari de medicamente pot crea suspiciune.
 
Parteneri
sigle
web design

web design by